Filmek, amiket látni kell 2016. augusztus 5., péntek - 20:54


Persze, hogy lehetne több százat felsorolni, és egyre jönnek az újabb filmek is. De vannak olyan filmek, amiket mindenkinek legalább egyszer látnia kéne élete során - biztos sokan így gondoljuk. Csak épp más-más filmekkel..

Én természetesen a sci-fi és fantasy filmeket részesítem előnyben. De könyvek terén is így vagyok, animék és mangák terén is. Egyszerű, logikus oka van, hogy miért. Olyat szeretek nézni, amit a valóságban nem tudok megcsinálni, ami nem lehetséges. Hiszen mi értelme olyasmit nézni/olvasni, amit én magam is elérhetek? Akkor nekifogok, és megcsinálom. És jobban szórakozom, mintha nézném, hogy más teszi ugyanezt.

De azért van még pár dolog - horror, krimi. A horror filmek jók, olyan a hatásuk, mint a paprikának.
( „Amikor a szánkban azt érezzük, hogy csíp, mar, akkor az agy endorfint (boldogsághormont) küld fájdalomcsillapítóként. Ettől érezzük olyan jólesőnek az erős paprikát, és ettől olyan élvezetes azt fogyasztani.” - forrás )
A horror filmek (a thrillereket is beleértve) hiába ijesztőek sok embernek, mégis megnézik, mert ez valahogy örömet okoz nekik. Én egész másképp vagyok. Ritkán van, hogy ijesztőnek találok egy-egy jelenetet bennük, és ritkán is ijedek meg. Mindig azzal a reménnyel nézem meg, hogy "na, ez most biztos nagyon ijesztő lesz", de nem szokott. Valószínűleg azért van, hogy egy jól előadott történettől, vagy egy filmsorozat egyik részétől jobban meg tudok ijedni és félelmetesebbnek találom, mert arra nem készülök fel tudat alatt. Nem úgy kezdem el nézni, hogy "ez most jól megijeszt majd", de a horrort igen, valószínűleg emiatt a gondolat miatt számítok rá.

De a krimi más. Egy jó krimi attól jó, hogy próbálod kitalálni a célszemélyt, amit a szereplők is, ugyanazt látod és "tapasztalod", mint ők, de mégis valami fordulat miatt rossz nyomon jársz. És meg is magyarázzák, hogy mit figyeltél meg rosszul. Ez valószínűleg olyan érzést kelt az emberekben, hogy egyrészt tanulhatnak mindig valami újat, és az ember szeretne okosabbá válni mindig. Másrészt ott van még az is, hogy a monoton dolgok unalmasak (én nagyon így gondolom), és egy nyomozás mindig más eredménnyel zárul, sosem ugyanaz, így sosem lehet unalmas.

Szeretem a mély gondolatokat, a teóriákat egy-egy film körül, hogy mi lehet a mondanivalója. Vannak filmek, amiket agyon-analizáltak már ilyen téren, és mindenféle mese, konteó (összeesküvés elmélet) terjeng róluk az internet végtelen folyamán.

Lehet, hogy egy bejegyzésben majd csinálok egy listát azokról a filmekről, amik szerintem nagyon jók, egy pár mondatos leírással, amiben mindenki megtalálja, amit keres. Viszont most jöjjön az, aminek már 27 mondattal ezelőtt jönnie kellett volna (most nem rangsorolok, csak ABC szerint):

A kétszáz éves ember - 1999 - sci-fi (dráma, vígjáték)
Amerikai história X - 1998 - dráma (krimi)
Az első igazi nyár - 2013 - dráma (vígjáték)
Equilibrium - Gyilkos nyugalom - 2002 - sci-fi (akció, dráma)
Életrevalók - 2011 - életrajz (vígjáték, dráma)
Híd Terabithia földjére - 2007 - dráma (családi, kaland)
Képlet - 2009 - sci-fi (dráma, szélhámosfilm? » [mystery])
Különvélemény - 2002 - sci-fi (akció, szélhámosfilm? » [mystery])
Lucy - 2014 - sci-fi (thriller, akció)
Más világ - 2001 - thriller (horror, fantasy)
Mátrix - 1999 - sci-fi (akció)
Next - a holnap a múlté - 2007 - akció (sci-fi, thriller)
Terminátor - A halálosztó - 1984 - sci-fi (akció)
Vissza a jövőbe - 1985 - sci-fi (kaland, vígjáték)
V, mint vérbosszú - 2005 - dráma (akció, thriller)

Annyit hozzáteszek, hogy a műfajt olyan sorrendben jelöltem meg az IMDb-s kiírt műfajok alapján, amennyire érzem, hogy a filmre illik. Mint a Más világ is főként egy thriller, és csak mellékesen igaz rá a másik két kategória bennfoglalás.

A felsorolt filmek egy része trilógia, de legalábbis 2 részes, nem árt mindet megnézni belőlük, tehát a folytatásokat is. A filmeket vegyesen válogattam össze (15 db), és nagyon sok jó témát érintenek.
Sokat lehet belőlük tanulni, némelyiknek a látványvilága is nagyon szép (még ha régi is). Ezekben a filmekben előjön sok komoly téma, mint a mesterséges intelligencia veszélye, a rasszizmusról való gondolatok, a társadalmi különbségek (gazdagok-szegények pl.), a jövő megmásíthatóságának kérdése, a szabadság eszménye, az Élet maga, a család és a szeretet, az érzések és érzelmek létének értelme.

Még annyit hozzátennék egy pluszként, hogy az Equilibrium c. film feldolgozza részben a falanszter-elméletet (amit Az ember tragédiájából ismerhetünk Madách által), de akinek túl véres ez, van egy hasonlóan jó, teljesen vérmentes film, amit szintén tudnék ajánlani:
Az emlékek őre - 2014 - sci-fi (dráma, románc)

Azt hiszem ezt jól összefoglaltam. :) És ez így pontosan 16 cím, ami kettő a negyediken.. Milyen szép szám.

Nincsenek megjegyzések: