Node.js, Socket.IO - 1# telepítés 2017. december 28., csütörtök - 2:33


Már ugyan volt valami alap Node.js leírás, de az elég egyszerűsített volt, ez meg végül lehet - majd - egy sorozat lesz, talán videóval (is).

Röviden - mi(k) ez(ek), mire jó?


A Node.js lényegében lehetőséget nyit szerver létrehozására, amit JavaScript nyelven írhatunk meg. Ez a szerver alapvetően olyan, hogy programokkal tudsz az új szervered nyitott portjára csatlakozni TCP/IP használatával, pl. a parancssorban - illetve én a teszteléskor telnettel csatlakoztam az így készült szerverre.
Azonban a Node.js kiegészíthető az 'express' nevű keretrendszerrel, ami webes elérhetőséget biztosít. Így már nincs szükség a parancssorra, készíthetünk webes játékot is. De valami még hiányzik.
A játékokhoz (is) általánosan használt socketek, hogy tudjunk menő szerver-kliens kapcsolatot kiépíteni, rendes csomagküldéssel-fogadással. Ehhez kell a Socket.IO. /* Más szavakkal, (akár) csinálhatsz HTML5 alapon MMORPG-t. */

Telepítésük

  1. a Node.js hivatalos oldaláról töltsd le az utolsó stabil kiadást (LTS), és telepítsd fel (csak next-next, semmi extra)
  2. ha feltelepült a NodeJS, akkor hozz létre a jövőbeni projektjeidnek egy mappát (lehetőleg az elérési útjában ne legyen ékezetes karakter, szóköz - az én ilyen mappám: "C:\Users\EProg\Documents\Projektek\socketio")
  3. hozz létre ebbe a mappába egy "package.json" nevű fájlt, majd nyisd meg, másold bele a következő sablonszöveget:
    {
      "name": "socket-examples",
      "version": "0.0.1",
      "description": "my socket.io apps",
      "dependencies": {}
    }
    (ebbe a fájlba fognak feljegyződni (automatikusan) - a dependencies részhez - a letöltött keretrendszerek)
  4. nyissunk egy parancssort (rendszergazdai jogosultságokkal lehetőleg), és abban lépjünk be ebbe a mappánkba (akár úgy is bele tudsz menni, hogy kimásolod a mappa címsorát, és a parancssorba beírod a cd utasítás után, így: "cd C:\Users\EProg\Documents\Projektek\socketio") – majd írjuk be ezt a rövid parancsot, ha a mappánkban vagyunk:
    npm install --save express@4.15.2
    ha sikerült, valahogy így nézhetett ki a parancs után a konzolod:

  5. még mindig ugyanabban a mappában maradva, ezt a parancsot is kövessük el:
    npm install --save socket.io
    ha sikerült, valahogy így nézhetett ki a parancs után a konzolod:
  6. amennyiben ez kész – akkor kész vagy a telepítéssel, a "package.json" fájlodban látható is a két framework a dependenciesnél (ha sikerült)
A telepítés ennyiből állt volna. Innentől ebbe a mappádba hozz létre újabb mappákat, minden egyes nodejs-socketio projekted számára. A példafájl kódja, ami mindjárt következik - úgy működik, hogy az adott mappában lévő összes fájlt (és további mappát, meg tartalmát) átküldi a böngészőnek (a kliens oldalnak), ha a szerver fut és elérhető – ezért is kell külön mappa minden projektnek.

// A következő "fejezet" egy videó formájában fog készülni - nagyrészt. Benne lesz, hogyan kezdj neki, mik az alapvető lehetőségek, a kész forrás működőképesen letölthető lesz.

Nincsenek megjegyzések: